23ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στις κατηγορίες Ποίηση και Διήγημα

Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών προκηρύσσει τον 23ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στις κατηγορίες Ποίηση και Διήγημα με ελεύθερο θέμα.

Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές -τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 14-20 ετών, δηλαδή Γ’ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου. Κεντρικός σκοπός του διαγωνισμού είναι να ενθαρρύνει όσους-ες μαθητές-τριες εφηβικής ηλικίας ασχολούνται με το γράψιμο να υποβάλλουν κάτι δουλεμένο και ευσύνοπτο.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των κειμένων ορίζεται η 17η Απριλίου 2022, ενώ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εκτός ωρών διδασκαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην Προκήρυξη και τους Όρους Συμμετοχής.

ΠΕΛ-ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ

23ος-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΠΕΛ-ΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΗΓΗΜΑ

Ταινία τεκμηρίωσης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Στις 19 Μαΐου αναγνωρίστηκε επίσημα το 1994 από την ελληνική Βουλή ως  η Ημέρα μνήμης για Γενοκτονία των Ποντίων.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού.

Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν  αλλοίωσε το φρόνημα των Ελλήνων του Πόντου που ζούσαν στα εδάφη αυτά από την αρχαιότητα (εποχή 2ου αποικισμού, 6ος πΧ αι.).  Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού-  αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Έλληνες του Πόντου έφταναν περί  τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας, η οποία, ήδη από τον 17ο αι είχε αρχίσει να χάνει εδάφη και να χαρακτηρίζεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης  ως ο Μεγάλος Ασθενής του λεγόμενου Ανατολικού Ζητήματος.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (1914-1918).

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο Ποντοαρμενικό κράτος (Ποντοαρμενική Δημοκρατία). Το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε ποτέ.

350.000 υπολογίζονται τα θύματα της γενοκτονίας. Με το τέλος του Μικρασιατικού Πολέμου και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 (Σύμβαση της Λοζάνης) 400.00 περίπου Έλληνες Πόντιοι έρχονται στην Ελλάδα (πολλοί άλλοι κατέφυγαν στην κοντινή Ρωσία, τότε Σοβιετική Ένωση) και με τις γνώσεις, το πείσμα και τη θέλησή του συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση του τότε ελληνικού κράτους και τη δημιουργία μιας καινούριας σελίδας του Νέου Ελληνισμού.

(Πηγές: Ιστορία Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου Γενικής Παιδείας, Γ’ Λυκείου, Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας, Γ’ Λυκείου Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού)

 

Το βίντεο που ακολουθεί είναι η συμμετοχή του σχολείου μας στον 5ο Πανελλήνιο διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων : Α3, Α5, Β6 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ευαγγελία Φουτσιτζή (ΠΕ02). Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά τους!

 

Συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου στο Διαγωνισμό Bravo Schools 2021

Το σχολείο μας συμμετέχει στο φετινό διαγωνισμό Bravo Schools με το έργο :”Η Τεχνολογία ενάντια στον Covid-19”, (κατασκευή ανέπαφου συστήματος ρίψης αντισηπτικού) ” που εντάσσεται στον Παγκόσμιο Στόχο 3 ” Καλή υγεία και ευημερία”.

Δείτε τη συμμετοχή του σχολείου εδώ.

Καλή επιτυχία!

Συμμετοχές μαθητών μας στις ψηφιακές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Το σχολείο μας συμμετείχε σε δύο ψηφιακές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: τη δράση “Μένουμε ασφαλείς και… χρωματίζουμε τις αρχαιότητες του Μουσείου” με το έργο της Κυριακής Καλαϊτζίδου, μαθήτριας του Β5 και τη δράση “Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία” με το έργο της μαθήτριας Βασιλικής Γάτσου του Α5. Συγχαρητήρια στις δύο μαθήτριες για τις δημιουργίες τους!

Οι ψηφιακές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και καλούμε και άλλους μαθητές μας να τις ανακαλύψουν και να συμμετέχουν. Πληροφορίες στην κα Γιάννου Βασιλική στο email: vagiannou@sch.gr

https://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofthessaloniki/photos/a.3064728020295994/3302089959893131

Διαδικτυακές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει αρκετές ενδιαφέρουσες διαδικτυακές δράσεις για τους επισκέπτες του, που αφορούν εικαστικές δημιουργίες (ζωγραφική, φωτογραφία) και δημιουργική γραφή.

Πληροφορίες θα βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.amth.gr/  

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Γιάννου Βασιλική, email επικοινωνίας: vagiannou@sch.gr

 

Μαθητικός διαγωνισμός: Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον

 

 

 

 

 

 

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνδιοργανώνουν με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών τον μαθητικό Διαγωνισμό:

Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και
Νεολαίας της Κύπρου.

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την Ομογένεια) τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

 

(προτεινόμενοι) Θεματικοί άξονες διαγωνισμού
– Η ιστορία του Πόντου.
– Η καθημερινότητα στον κόσμο: ήθη, έθιμα, τραγούδια, ενδυμασίες, διατροφή.
– Η ποντιακή διάλεκτος.
– Οι ποντιακές κοινότητες ανά τον κόσμο.
– Η Παναγία Σουμελά και τα μοναστήρια του Πόντου.
– Ο Πόντος μέσα από εικόνες και κείμενα.
– Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
– Οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου του προηγούμενου αιώνα και το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα.
– Οι Έλληνες του Πόντου σήμερα.

Κατηγορίες δημιουργιών των μαθητών:
– Διήγημα, μυθιστόρημα
– Παραμύθι
– Ποίημα
– Μουσική σύνθεση (μουσική σύνθεση ή ολοκληρωμένο τραγούδι ή μελοποίηση γνωστού ποιήματος, στη νεοελληνική γλώσσα ή στην ποντιακή διάλεκτο)
– Εικαστικό έργο (ζωγραφιά, αφίσα, σκίτσο)
– Ταινία μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ)
– Σχολική εφημερίδα
– Ιστοσελίδα ή blog
– Project

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου 2019 και λήγει στις 31 Μαρτίου του 2020.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:
Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων) δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της Ελλάδας και της Ομογένειας (ελληνικά σχολεία ή μεμονωμένα τμήματα που λειτουργούν σε χώρες του εξωτερικού). Στο διαγωνισμό
μπορούν να λάβουν μέρος:
– ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου
– μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου
– μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου
– ένας μεμονωμένος μαθητής (ή μαθήτρια)
– δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών δημιουργιών μπορείτε να βρείτε στο έγγραφο που ακολουθεί.

Ποντιακός Ελληνισμός

 

7ος Διαγωνισμός “Κύπρος- Ελλάδα- Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες”

 

 

 

 

 

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος συνδιοργανώνουν τον μαθητικό Διαγωνισμό:

 

Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες

 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές  όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.  Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

 

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 και λήγει στις 26 Μαρτίου του 2021.

 

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των τελικών έργων που θα υποβληθούν, πρέπει να είναι ο Ελληνισμός της Κύπρου, οι προοπτικές και τα προβλήματά του αλλά και γενικότερα οι προοπτικές του Ελληνισμού, σε όποιο μέρος της γης και αν υπάρχει και «αναπνέει». Τα έργα μπορούν να αφορούν τόσο σε ιστορικά στοιχεία (Κυπριακό πρόβλημα, αγώνες των Ελλήνων) όσο και σε ζητήματα που αφορούν το παρόν αλλά και το μέλλον του Ελληνισμού.

 

Τι περιλαμβάνει το διαγωνιστικό μέρος;

Τα σχολεία μπορούν να υποβάλουν ως τελικά προϊόντα διάφορες μαθητικές δημιουργίες όπως:

-Διήγημα

-Παραμύθι

-Μουσική σύνθεση (ολοκληρωμένο τραγούδι ή μουσική σύνθεση ή μελοποίηση γνωστού ποιήματος)

-Εικαστικό έργο (ζωγραφιά, αφίσα, σκίτσο)

-Σποτ μικρής διάρκειας (που θα έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει, να καταστήσει τον θεατή γνώστη και συμμέτοχο του προβλήματος)

-Ταινία μικρού μήκους που θα έχει τη μορφή μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ

-Κατασκευή τρισδιάστατη

-Σχολική εφημερίδα

-Ιστοσελίδα ή blog

-Project

 

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων) δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας (ελληνικά και κυπριακά σχολεία ή μεμονωμένα τμήματα που λειτουργούν σε χώρες του εξωτερικού). Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μεμονωμένα σχολεία ή συμπράξεις σχολείων, δηλαδή ομάδες τουλάχιστον δύο σχολείων (η σύμπραξη μπορεί να αφορά σχολεία ίδιων αλλά και διαφορετικών βαθμίδων, π.χ. ένα δημοτικό και ένα γυμνάσιο κλπ).

 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας και να εξασφαλιστεί η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών που αφορά στη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και στην ανάρτηση των μαθητικών δημιουργιών στην ψηφιακή στέγη του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών δημιουργιών μπορείτε να βρείτε στο έγγραφο που ακολουθεί.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΥΠΡΟΣ_ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΕΡΡΩΝ_2020_21 (1)

Βράβευση των μαθητών-τριών που διακρίθηκαν στο 6ο Διαγωνισμό “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες”

 

Το σχολείο μας διακρίθηκε με δύο πρώτα βραβεία στον 6ο Διαγωνισμό “Κύπρος-Ελλάδα- Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες” που διοργανώνεται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Η μαθήτρια Καρυοφύλλη Ελένη πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Ζωγραφική με το έργο «Οι  Έλληνες υποκλίνονται μονάχα στους νεκρούς τους» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Θεοφάνους Γεωργία (Φιλόλογο) και η άλλη 1η διάκριση ήρθε στην κατηγορία Ταινία-Μυθοπλασία με τη δημιουργία «Ελένη», στην οποία πήραν μέρος ομάδα μαθητών (οι περισσότεροι από τον Θεατρικό Όμιλο ) και καθηγητών του σχολείου μας (διαφόρων ειδικοτήτων με συντονίστρια την κα Μοσχοβίδου Σουζάνα, Φιλόλογο).

Περισσότερα για τις συμμετοχές διαβάστε εδώ.

Φέτος, εξ αιτίας της πανδημίας, δεν έγινε η τελετή απονομής στη Λευκωσία και οι μαθητές που διακρίθηκαν παρέλαβαν τα βραβεία τους στο χώρο του σχολείου.

Ο Διευθυντής του σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων συγχαίρουν τους μαθητές και τις μαθήτριες που πρώτευσαν στο διαγωνισμό, καθώς και τους συναδέλφους που τους καθοδήγησαν επιτυχώς. Εύχονται επίσης σε όλους και όλες υγεία και καλή πρόοδο και να συνεχίσουν πάντα να είναι δημιουργικοί και γεμάτοι έμπνευση και με ανάλογες επιτυχίες και στο μέλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13ος μαθητικός διαγωνισμός ποίησης του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: “Οι μαθητές γράφουν για τη Θεσσαλονίκη”

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκήρυξε για το έτος 2020 τον 13ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα: Οι μαθητές γράφουν ποίηση για τη Θεσσαλονίκη.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ημερομηνία λήξης συμμετοχών : 31 Μαΐου 20202.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

2019_20_13os_mathitikos_diagonismos_poiisis