Διδακτικές επισκέψεις δύο Περιβαλλοντικών προγραμμάτων

Τα τμήματα Β2 και Β4 στο πλαίσιο των Περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά» και «Πολιτιστική κληρονομιά και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα» πραγματοποίησαν τις παρακάτω διδακτικές επισκέψεις:

1. Ίδρυμα Ισλαχανέ (ίδρυμα πρόνοιας για ορφανά και άπορα αγόρια) και Ροτόντα στις 21 Νοεμβρίου 2023.

2. Συνοικία των εξοχών (η περιοχή έξω από τα νοτιοανατολικά τείχη της πόλης) στις 24 Ιανουαρίου 2024. Οι μαθητές επισκέφθηκαν κτήρια ιστορικής σημασίας στην οδό Βασιλίσσης Όλγας (Βίλα Μορντώχ, Βίλα Αλλατίνη, Βίλα Αχμέτ Καπαντζή,  Βίλα Μοδιάνο κ.α.). Την ξενάγηση έκανε ο αρχαιολόγος και ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος.

3. Λευκός πύργος και περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με την πολιτιστική γραμμή 50 του ΟΑΣΘ στις 26 Μαρτίου 2024.

Υπεύθυνοί καθηγητές: Μοσχοβίδου Σουζάνα, Παταρούδη Σοφία, Σαπουνάς Παναγιώτης, Χατζή Αικατερίνη.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι οι εργασίες μαθητών της Α’ τάξης του σχολείου μας επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πλήθος μαθητικών εργασιών, για να παρουσιαστούν στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, Μια εκπαιδευτική συνύπαρξη-Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της οικουμένης» των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 4-7 Απριλίου 2024 στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, κας Τσιτιρίδου Δέσποινας, κας Λάμπρου Δήμητρας και κας Μπακάλη Ευαγγελίας.

Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο

Οι μαθητές-τριες από  τα προγράμματα “Από το βιβλίο στην Οθόνη :Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα με ένα κλικ” και “Από το βιβλίο στην Οθόνη:Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα” πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο και στη μία από τις δυο εν λειτουργία Συναγωγές στη Θεσσαλονίκη , παραμονές του εορτασμού της μνήμης του ολοκαυτώματος (27/1). 

Διαβάστε περισσότερα στο Blog της Βιβλιοθήκης.

Ασκήσεις δημιουργικής γραφής στο 2ο ΓΕΛ Ευόσμου

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 είχαμε την τιμή και την χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας  την παλιά μας συνάδελφο, φιλόλογο και συγγραφέα κα Τανίδου Αγγελική. Η κα Τανίδου μίλησε στους μαθητές-τριες που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα με άξονα τη σχολική Βιβλιοθήκη “Carpe Librum 2023-24” για το βιβλίο της “Αναμνηστική δόση”, εκδ. Οσελότος, Απρίλιος 2022, τη διαδικασία της συγγραφής και το ρόλο της δημιουργικής γραφής, αλλά και της Λογοτεχνίας στη ζωή μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επίσκεψη του Προγράμματος “Carpe Librum: Παλαιογραφία το ταξίδι της γραφής” στη Μονή Βλατάδων

Οι “Παλαιογράφοι” του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στο χώρο της Μονής Βλατάδων, στις 19 Δεκεμβρίου 2023.

Τύχαμε της θερμής υποδοχής και ξενάγησης της υπεύθυνης των εκπαιδευτικών θεμάτων του ΠΙΠΜ κας Κλιάρη Ιωάννας, η οποία εισήγαγε τους μαθητές μας στον θαυμαστό κόσμο των χειρογράφων και της Παλαιογραφίας και το “ταξίδι της γραφής” που είναι και το θέμα του Πολιτιστικού Προγράμματός μας ξεκίνησε.

Την ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε εις το επανιδείν.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Γιάννου Βασιλική (ΠΕ02), Θεοφάνους Γεωργία (ΠΕ02), Μοσχοβίδου Σουζάνα (ΠΕ02).

Το 2ο ΓΕΛ Ευόσμου στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το 2ο ΓΕΛ ΕΥΟΣΜΟΥ επισκέφτηκε στη 19η ΔΕΒΘ το περίπτερο του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Οι μαθητές του Πολιτιστικού προγράμματος “Carpe Librum: δράσεις στη Σχολική Βιβλιοθήκη” υπήρξαν και εθελοντές.

Περισσότερα στο Blog της Βιβλιοθήκης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 1 ΚΑΙ 2».

Η τετραήμερη εκδρομή πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το χρονικό διάστημα 23/3/2023 έως 26/3/2023. Η συμπεριφορά των μαθητών ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ: δεν συνέβησαν γεγονότα που να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών μας, δεν προκλήθηκαν ζημιές με υπαιτιότητά τους, δεν υπήρξαν εντάσεις και διαπληκτισμοί.
Οι μαθητές ακολούθησαν τις οδηγίες των συνοδών/ καθηγητών, συμπεριφέρθηκαν κόσμια και επέδειξαν υπευθυνότητα και υποδειγματική συμπεριφορά.

1η σύμπραξη συνεργασίας Σχολικών Βιβλιοθηκών 2ου και 3ου ΓΕΛ Ευόσμου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 η πρώτη σύμπραξη σχολικών βιβλιοθηκών Ευόσμου μεταξύ του 2ου ΓΕΛ και του 3ου ΓΕΛ, στους χώρους του τελευταίου.

Οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, για μία συνεργασία στο πλαίσιο της ανταλλαγής καλών πρακτικών φιλαναγνωσίας αλλά και οργάνωσης και λειτουργίας σχολικής βιβλιοθήκης, απέφεραν καρπούς και οι συντελεστές των σχολικών βιβλιοθηκών των δύο σχολείων κατάφεραν να συναντηθούν για μία πρώτη ανταλλαγή.

Το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου απηύθυνε την πρόσκληση και ανταποκρινόμενες σ’αυτή ,οι καθηγήτριες Γιάννου Βασιλική (ΠΕ02) και Μοσχοβίδου Σουζάνα(ΠΕ02) μαζί με 22 μαθητές -τριες από τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων που υποστηρίζουν (“Carpe Librum”: δράσεις στη σχολική βιβλιοθήκη” και “Από το βιβλίο στην οθόνη” αντίστοιχα) παρουσιάσανε πρακτικές λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης και φιλαναγνωσίας.

Η κα Τριανταφυλλιά Παλαιοχωρινού(ΠΕ02) με τους μαθητές-τριές της από το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στη Λέσχη ανάγνωσης (Όμιλος Φιλαναγνωσίας από τη τρέχουσα σχολική χρονιά) που λειτουργεί στο σχολείο τους, τις δράσεις του και το περιεχόμενο του βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου “Σέρρα, η ψυχή του Πόντου”, με το οποίο ασχολούνται επί του παρόντος.

Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές-τριες και των δύο σχολείων για μία πρώτη επαφή και γνωριμία, η οποία ευελπιστούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον. Στο τέλος της συνάντησης δόθηκηαν βεβαιώσεις συμμετοχής στους μαθητές-τριες και το βιβλίο Στον ελληνικό Εύξεινο Πόντο – Με αποστολή της Μέριμνας το 1990, Αξέχαστες εμπειρίες του Νίκου και της Αφροδίτης Τελίδη, δώρο για τη βιβλιοθήκη μας.

Η υποδοχή υπήρξε θερμή. Ευχαριστούμε το 3ο ΓΕΛ και συγκεκριμένα την κα Παλαοχωρινού και την κα Μπάρτζου Ευαγγελία(ΠΕ02), υπεύθυνη της σχολική βιβλιοθήκης του σχολείου, για τη φιλοξενία, την οποία θα ανταποδώσουμε σύντομα.

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου και του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Η δανειστική βιβλιοθήκη του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στον ειδικό χώρο του σχολείου μας. Άρχισε να οργανώνεται  συστηματικά  για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2014-15 με τη συμβολή της Διεύθυνσης, των καθηγητών,  των μαθητών και τη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων. Έκτοτε κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με καινούρια βιβλία, αλλά και με τεχνολογικό εξοπλισμό και διαθέτει σήμερα 1281 τίτλους βιβλίων και ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης.

Στις 19/1/23 υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου.

Με το πρωτόκολλο αυτό δηλώνεται η κοινή πρόθεση των δύο παραπάνω φορέων στους τομείς της πληροφόρησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού, σχεδιασμού και οργάνωσης. Μεταξύ των σκοπών συνεργασίας είναι η από κοινού προώθηση και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας και κριτικής ανάλυσης, η εκπαίδευση των μαθητών στη χρήση πηγών πληροφόρησης και στην οργάνωση και  λειτουργία του υλικού της βιβλιοθήκης που την καθιστά χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτιστικής καλλιέργειας των χρηστών της.

Από την πλευρά του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας υπέγραψε ο πρόεδρός του, Αναπληρωτής Καθηγητής  Δρ. Γαρουφάλλου  Εμμανουήλ και του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου η Υποδιευθύντρια, κα Γιάννου Βασιλική, Φιλόλογος, καθώς και οι κκ Μοσχοβίδου Σουζάνα, Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Φιλόλογος και  Θεοφάνους Γεωργία, Φιλόλογος.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας συνδυάστηκε με την επίσκεψη μαθητών-τριών του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας. Οι μαθητές-τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του  τμήματος από τους φοιτητές  και ενημερώθηκαν για τη δομή και το πρόγραμμα σπουδών του, καθώς και για τις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρει, από τον Πρόεδρο και τις κκ Δεληγιάννη Άρτεμις, Θεοδωρίδου Χρυσάνθη,  Τσοκτουρίδου Δέσποινα, ΕΔΙΠ. Επίσης, παρακολούθησαν διάλεξη από την κα Μπάλιου Ανθούλα σχετική με την κριτική προσέγγιση της πληροφορίας και τις χαλκευμένες ειδήσεις (Fakenews).

Εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας για την έναρξη αυτής της συνεργασίας και ευελπιστούμε ότι  μέσω του κοινού προγράμματος δράσεων θα οδηγηθούμε στην παροχή βελτιωμένων και ποιοτικών, σύγχρονων υπηρεσιών προς τους χρήστες της βιβλιοθήκης μας και προς όφελος και των δύο οργανισμών.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη.

3D εκτυπωτής από τη δράση etwinning STEM 3.0

Το σχολείο μας ήταν ένα από τα 91 που πληρούσαν τα παρακάτω κριτήρια επιλογής από την ΕΥΥ του etwinning και επωφελήθηκαν με ένα 3D εκτυπωτή:

Να μην έχει ήδη 3d printer από δράση του eTwinning ή άλλη δράση

Να υπάρχει τουλάχιστον 1 εκπαιδευτικός του σχολείου που:

Να έχει τουλάχιστον 1 ετικέτα ποιότητας σε ένα eTwinning έργο την τελευταία πενταετία

Να υπάρχει ενασχόληση με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM).

Η υποστήριξη της δράσης από την ΕΥΥ θα περιλαμβάνει: 

  • την παρακολούθηση 3 MOOCs από τους εκπαιδευτικούς των ωφελούμενων σχολείων
  • την υποστήριξη τους μέσα από τα forum
  • τη δημιουργία έργων στο eTwinning με την αξιοποίηση των υλικών που έλαβαν τα σχολεία
  • τη δημιουργία Κοινότητας Πρακτικής 
  • webinars υποστήριξης της δράσης
  • τη δημιουργία “αποθήκης έργων” για την επαναχρησιμοποίησή τους από όλους τους εκπαιδευτικούς

Τον εκτυπωτή παραλάβαμε και θέσαμε σε λειτουργία (κος Δημήτριος Σταυρίδης ΠΕ89). Ακολουθούν φωτογραφίες και ένα μικρό βίντεο από τη λειτουργία του.