Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών…στα Λατινικά!

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Λατινικών τα τμήματα της Θεωρητικής κατεύθυνσης ΒΑΣ1 και ΒΑΣ2 2023-24 αντάλλαξαν ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες με συνομήλικους μαθητές του IES Garcia Lorca της Σαραγόσας της Ισπανίας, που επίσης διδάσκονται Λατινικά.

Πρόκειται για μια ιδές που υλοποίησε η εκπαιδευτικός Μοσχοβίδου Σουζάνα (ΠΕ02) με την Ισπανίδα καθηγήτρια κλασικών γλωσσών Mercedes Ortiz Ortiz, συνεχίζοντας έτσι την συνεργασία που είχε αρχίσει το 2ο ΓΕΛ Ευόσμου με το συγκεκριμένο Λύκειο μετά από πρόγραμμα Erasmus+ (2028-2020).

https://myalbum.com/album/Urf99vZjE74zLG

Σχέδιο δράσης για το Σχολικό εκφοβισμό

Το υλικό που ακολουθεί δημιουργήθηκε από ομάδες μαθητών/ μαθητριών στα πλαίσια της Αξιολόγησης Σχολικών μονάδων 2022, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς Καραγιαλή Όλγα (ΠΕ 80) και Σκούπρα Αικατερίνη (ΠΕ06) που ανέλαβαν Σχέδιο Δράσης για τον σχολικό εκφοβισμό και είναι αποτέλεσμα της τελικής παρουσίασης της Δράσης. Παράλληλα συνδέεται με τα σχολικά εγχειρίδια της Α ΓΕΛ (Πολιτική Παιδεία, κεφάλαιο 6β., Αγγλικά 1, κεφάλαιο 5) και Γ ΓΕΛ (Αγγλικά 2, κεφάλαιο 7).

Oι εκπαιδευτικοί με καινοτόμες και πολυτροπικές προσεγγίσεις διδασκαλίας έφεραν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με την θεματική ενότητα «ανθρώπινα δικαιώματα» οι οποίοι/ οποίες εξοικειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με το λεξιλόγιο και τις έννοιες της θεματικής αυτής, ώστε να λειτουργεί πιο αρμονικά ο/η μελλοντικός/η πολίτης με τους/τις συμπολίτες/ισσες του/της σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, είτε σχολικό είτε ευρύτερο. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε μετά τη διδασκαλία των παραπάνω κεφαλαίων και είχε ως στόχο την κατανόηση από τους μαθητές και τις μαθήτριες (πέραν του γνωστικού επιπέδου) των συμπεριφορών που κατηγοριοποιούν κάποιους/ κάποιες σε θύτες και θύματα, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατάλαβαν ότι ο εκφοβισμός δύναται να εκδηλωθεί όχι μόνο στο σχολικό αλλά και στο κοινωνικό και στο επαγγελματικό περιβάλλον ενός ατόμου, σε όλες τις ηλικίες. Ο/η θύτης είναι το άτομο που βρίσκεται σε θέση ισχύος, αντίθετα από το θύμα. Ταυτόχρονα κατανόησαν ότι ο εκφοβισμός αποτελεί παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα και ιδιαίτερα για τα τμήματα της Γ΄ Λυκείου, η δραστηριότητα αποτέλεσε προθάλαμο για περαιτέρω δραστηριότητες των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η βία εναντίον των γυναικών και κοριτσιών αποτελεί επίσης παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Με αφορμή αυτή τη μέρα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από Πέμπτη 3 Μαρτίου ως Τετάρτη Μαρτίου 2022, σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας αφιερώθηκαν 1-2 ώρες για προβολή ντοκυμαντέρ και συζήτηση πάνω στο θέμα. Η επιλογή των ντοκυμαντέρ έγινε από τη Ψυχολόγο Κ. Παπαδάκη Χριστίνα.

Επίσης, η μαθήτρια του Β3 τμήματος, Αντωνιάδου Ραφαηλία, ευαισθητοποιημένη από το πρόσφατο γεγονός της δολοφονίας του νεαρού φοιτητή Άλκη Καμπανού στην πόλη μας, έγραψε ένα κείμενο- διαμαρτυρία κατά της βίας, το οποίο διαβάστηκε σε όλα τα τμήματα.

Επιπρόσθετα στο σχολείο μας υλοποιείται Σχέδιο Δράσης κατά του Σχολικού εκφοβισμού από τις εκπαιδευτικούς κ. Καραγιαλή Όλγα (ΠΕ80) και Σκούπρα Αικατερίνη (ΠΕ06) το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

TEACHING EFL USING VISUAL LITERACY AND ART

Στο 2ο ΓΕΛ Ευόσμου η διδασκαλία των Αγγλικών (από την εκπαιδευτικό ΠΕ06 Σκούπρα Αικατερίνη[1]) υποβοηθήθηκε από τη χρήση οπτικού εγγραμματισμού (teaching EFL using visual literacy and art), σε συγκεκριμένα κεφάλαια, κατά το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2021-2022. «Οι εικαστικές τέχνες αξιοποιούν και διευρύνουν τη φαντασία, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών, σε αντίθεση με τις συμβατικές σχολικές διαδικασίες. Κάθε εικαστική εργασία συνεπάγεται γλωσσική επικοινωνία και ανάπτυξη. Τα παιδιά απολαμβάνουν να μιλούν για τα έργα τους ή να περιγράφουν εικαστικά έργα άλλων, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ένα εξειδικευμένο εικαστικό λεξιλόγιο. Αυτή η σύνθετη ικανότητα, που ορίζεται ως οπτικός εγγραμματισμός (visual literacy), έχει δύο εκφράσεις. Τα παιδιά (α) επικοινωνούν με άνεση μέσα από τη δημιουργία εικαστικών και οπτικών μορφών και (β) γίνονται ενεργοί και κριτικοί αναγνώστες εικόνων. Ο οπτικός εγγραμματισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια του σύγχρονου πολιτισμού που η επικοινωνία έχει αυξανόμενα οπτικό χαρακτήρα. Επιτρέπει στους μαθητές να αξιολογούν και να χρησιμοποιούν επιλεκτικά τον τεράστιο όγκο των οπτικών πληροφοριών που δέχονται καθημερινά. Μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται και να ερμηνεύουν έννοιες και νοήματα πέρα από το προφανές και να προσεγγίζουν τις προκλήσεις και τις σκοπιμότητες των παραγωγών των εικόνων που μελετούν»[2]. Πέραν των εκπαιδευτικών αναγκών που καλύπτονται με τη νέα αυτή προσέγγιση, ανακαλύψαμε ότι το σχολείο μας διαθέτει αρκετούς μαθητές με αναπάντεχο καλλιτεχνικό ταλέντο!

Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Αναγέννηση (Renaissance) για τη Β’ τάξη[3] και στον Vincent Van Gogh για την Α’ τάξη, οι μαθητές μας, σύμφωνα και με το ΠΣ-ΓΛ, εξασκήθηκαν στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου και στη διάδραση προφορικού και γραπτού λόγου. Δηλαδή παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, τα σχολίασαν, συζήτησαν για αυτά που άκουσαν και είδαν, διάβασαν τα σχολικά κείμενα, περιέγραψαν τους πίνακες που απεικονίζονται στο σχολικό εγχειρίδιο, εξασκήθηκαν και εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους πάνω στην τέχνη, ασχολήθηκαν με τα γραμματικά φαινόμενα και ανέλαβαν ως project την γραπτή περιγραφή κάποιου έργου τέχνης της εποχής, την παραγωγή/ δημιουργία του ή και τα δυο (στην αγγλική γλώσσα).

Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι αρκετοί από αυτούς διαθέτουν ταλέντο στη δημιουργία εξαίρετων έργων τέχνης! Αποφασίσαμε λοιπόν να παραθέσουμε κάποια από αυτά, όπως τα επέλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές.


[1] Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην. Κ. Δελημπανίδου, σύμβουλο των εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας για το επιμορφωτικό σεμινάριο VISUAL LITERACY AND ΑRT IN THE EFL CLASSROOM (2021)

[2] Από την «Αξιοποίηση των Τεχνών στην Εκπαίδευση» https://www.edivea.org/uploads/4/1/3/8/41385385/9.texnes.pdf

[3] Συμπεριλήφθηκαν και έργα μαθητών της Γ’ τάξης που διδάχθηκαν το συγκεκριμένο κεφάλαιο φέτος, εφόσον δεν το είχαν διδαχθεί την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Σελίδες ημερολογίου

Μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου εμπνέονται από την Επανάσταση του 1821 και καταθέτουν τις σκέψεις τους. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χατζή Αικατερίνη (ΠΕ02)

Η μαθήτρια Ευσταθιάδου Σουζάνα ( Β5)  γράφει σε μία σελίδα ημερολογίου τις σκέψεις της για την Επανάσταση του 1821 200 χρόνια μετά…

Ημερολόγιο από τη μαθήτρια Ευσταθιάδου Σουζάνα

Η μαθήτρια Κεραμιδά Κυριακή (Α2)  γράφει ημερολόγιο και μοιράζεται τις σκέψεις της με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση…

Ημερολόγιο της Κεραμιδά Κυριακής

http://xrixron.weebly.com/uploads/4/2/8/8/42885657/header_images/1445180692.jpg