Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Στις 20/02/2023 το Β6, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, επισκέφθηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και συμμετείχε στο πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες. Από τις βούλλες στις IPs».

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, κατά την βυζαντινή εποχή, και να φέρει τη μαθητική κοινότητα σε επαφή, αλλά και συγκριτική αναφορά με την σημερινή εποχή, με το επίσημο τρόπο επικοινωνίας του οργανωμένου κράτους και των οργάνων του. Σε επίπεδο σχολείου θα επιτρέψει την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα της χρήσης της τεχνολογίας στις σχέσεις μας, και τα απαραίτητα όρια που πρέπει να υπάρχουν για την προστασία μας.

Οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του προγράμματος συμμετείχαν σε μια βιωματική δραστηριότητα. Κατασκεύασαν σφραγίδες/βούλλες , έμαθαν τη διαδικασία παραγωγής επίσημων εγγράφων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τους διαφορετικούς τύπους εγγράφων καθώς και τις μορφές τους. Έγινε συζήτηση και κριτική πάνω στην γραφειοκρατική οργάνωση του Βυζαντίου, σύγκριση του παρελθόντος και παρόντος, όλα αυτά σε πλαίσιο συνεργασίας των μαθητών/τριών σε ομάδες.

Ήταν ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ευχαριστούμε τις υπεύθυνες του μουσείου.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Γιάννου Βασιλική (ΠΕ02), Σαπουνάς Παναγιώτης (ΠΕ02)